Kippen en Veren

De poelier is voor het openen van zijn winkel al driftig in de weer met het slachten van pluimvee en het verzorgen van bestellingen. Om negen uur precies draait hij het bordje met de tekst “open” om. Een man met een rood hanenkam kapsel stapt direct met grote passen de zaak binnen, scharrelt wat rond en blijft staan voor een rij geslachte en geplukte kippen.
‘Dat zijn eerst klas soepkippen. Vanmorgen levend binnen- gekregen en zojuist geslacht. Kijk, de mand staat er nog’, zegt de Poelier en wijst met een bebloed hakmes in zijn hand naar een grote rieten mand in de hoek van de winkel.
De klant reageert niet en maakt korte schokkende bewegingen met zijn hoofd. Het vreemde kapsel schudt met de bewegingen mee. Plots draait de man zich om en kijkt de poelier met een ijskoude blik aan. ‘Hoeveel kosten die kippen?’, vraagt hij met hese stem.
‘Zeven euro vijftig per stuk en dat is niet teveel voor deze kwaliteit. Dit zijn geen plofkippen, gisteren liepen ze nog vrij op het erf rond en werden achterna gezeten door de haan, hahahaha!’
‘Ik koop ze allemaal’, zegt de man met gesmoorde stem. Hij schudt heftig met zijn hoofd.
‘Als u een kippenren wil beginnen kunt u beter levende kippen nemen, deze zijn aardig van de leg, hahaha!’
De poelier is in een goede bui en lacht uitgebreid om zijn eigen grapjes.
De vreemde klant kan er niet om lachen en kijkt hem strak aan en masseert met zijn vingers zijn grote dubbele onderkin.

‘Ik ben niet gediend van uw grapjes. Heeft u de veren nog?’
De poelier kijkt verbaasd. ‘De veren, wat moet u nu met die veren?’
‘Daaraan kan ik zien wie het waren, ik bedoel welk ras kippen het was.’
De klant maakt weer korte schokkende bewegingen met zijn hoofd en blijft de poelier strak aankijken zonder met zijn ogen te knipperen. Deze haalt zijn schouders op.
‘Nou ja, die liggen in de afvalbak natuurlijk. Als je wilt haal ik ze er wel uit voor u.’
‘Graag’, is het korte antwoord.
Mopperend en niet begrijpend verdwijnt de poelier naar achteren en komt even later terug met een zak vol veren.
‘Dit is het wel zo’n beetje denk ik. Pas op voor uw kleren, de veren zitten onder het bloed.’
De klant kijkt in de zak en mompelt; ‘Ja, dat zijn ze.’
Als hij de poelier aankijkt ziet deze dat er tranen in de ogen van de klant staan.
‘Mag ik die mand meenemen? Ik breng hem vandaag nog terug.’
‘Is goed meneer, wilt u ze alle tien, zal ik ze in de mand leggen en wilt u de veren ook?’

Terwijl de poelier druk bezig is met het inpakken van de kippen, scharrelt de klant onrustig door de winkel, loopt naar de deur, draait het bordje met de tekst “Open” om en doet het lamellen scherm naar beneden.


GRUWELIJKE MOORD OP POELIER

De politie staat voor een raadsel.
Gisteren is om omstreeks 9.15 uur in de Barneveldse straat de heer Kloek, op gruwelijk wijze om het leven gebracht.
Buurtgenoten roken onraad nadat de winkel van de poelier om 10.00 uur nog steeds gesloten was. Na herhaalde pogingen om telefonisch contact te krijgen en de constatering dat de auto van de heer Kloek voor de deur stond, werd gevreesd voor een ernstig ongeval. Hierop werd de politie gewaarschuwd. Deze forceerde de deur en werd het vreselijk verminkte lijk van de poelier gevonden. Ernstig geschrokken getuigen konden ons mededelen, dat op de vloer van de winkel een grote plas bloed lag. Van de heer Kloek, die volledig ontbloot was en op zijn zijn kop hing, was de keel doorgesneden.
Getuigen melden verder, dat direct na het openen van de deur een bijzonder grote haan uit de winkel was ontsnapt. Van een eventuele dader ontbreekt vooralsnog ieder spoor.