Angst of Fobie?

Angst is een gevaarlijke raadgever luidt het spreekwoord. Nu lijkt het wel of heel West Europa in grote angst leeft na de recente gebeurtenissen in Parijs.
Direct worden er Kamervragen gesteld over te nemen extra maatregelen aangaande onze veiligheid en natuurlijk oeverloos gelul in alle vormen van de massa media. Hoe kunnen we ons wapenen tegen dit gevaar? Vertel ons minister, vertel het ons experts vertel… vertel het ons.
HALLO WAKKER WORDEN… HIER IS WEINIG TOT NIETS AAN TE DOEN…
Probeer de schade te beperken natuurlijk, dat wel. Ik heb zo mijn eigen ideeën daarover, maar om deze publiekelijk te uiten maakt mijn leven niet veiliger. Maar medeburgers, laten we nu eens reëel zijn.
Elke morgen beginnen zestien miljoen mensen aan een nieuwe dag. We stappen de deur uit, op de fiets, in de auto of openbaar vervoer. Weet u dat er per dag twee mensen niet meer thuis komen door verkeer en arbeidsongelukken? Thuis blijven is echter ook geen optie, 660 mensen per jaar overlijden door privéongelukken bij het uitvoeren van huishoudelijk klusjes en werkzaamheden. Hierbij zijn de oudjes boven de 75 jaar niet meegeteld in dat geval komt dat getal uit op maar liefst 2800 per jaar. Ook sporten is een levensgevaarlijke bezigheid. Niet minder dan 80 sporters moeten het per jaar met de dood bekopen. Dan worden er nog 150 moorden gepleegd waarvan de meeste in het drugsmilieu, ik zou zeggen opgeruimd staat netjes. Maar helaas ook familie drama’s waaruit blijkt dat ogenschijnlijke lieve vaders vele malen gevaarlijker voor hun kinderen zijn dan zwakzinnige terroristen. Kortom, het dagelijks leven is levensgevaarlijk. Nu heb ik het niet eens over de mensen die zonder zorgen een sigaretje opsteken, een stevige neut drinken, drugs gebruiken en zich kapot eten aan ongezonde voeding en dat ondanks de vele waarschuwingen. Gelukkig is hier bijna niemand bewust mee bezig. En de weinige mensen die dat wel doen hebben volgens medici een fobie en komen bij een geestelijke hulpverlener terecht.
En dat is precies wat wij allen nu hebben … een fobie. De kans dat een Nederlands burger sneuvelt door terroristen is zo goed als nihil. Bij mijn weten waren de enige slachtoffers Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Wie en wat voedt onze angst? Na eeuwen hebben wij de angst voor de hel en vagevuur achter ons gelaten.
Het zou toch te gek zijn voor woorden en cartoons om nu angst te hebben voor een stelletje onbenullen. Elke dag in angst is een verloren dag. Zo krijgen die klootzakken alsnog hun zin.
Een wijs man sprak bijna tweeduizend jaar geleden de woorden:

“Het geluk in je leven hangt af van de kwaliteit van je gedachten”
Marcus Aurelius