Ander geluid

Om te laten zien dat wij als Krant van het Volk echt een onafhankelijke krant zijn stelde onze hoofdredacteur meneer Coulant mij voor om langs R.J. te gaan, onderzoeksjournalist, viroloog, redactie en presentator van zijn eigen YouTube kanaal Het Anti-Geluid. Hij laat geen kans onbenut met werkelijk unieke beargumentering zijn alsmaar groeiende achterban te overtuigen dat de mainstream media hen een verzonnen alternatieve waarheid voorspiegelt. Zijn missie: iedereen de èchte waarheid laten zien.

Nu, het was een drukke week met veel bijzaken en op het nippertje heb ik mij voorbereid met een fragment uit de speech eind september van dit jaar van de Canadese premier Justin Trudeau. Want als een belangrijk man tegenwoordig maar een wind laat reken er dan maar op dat het voer is voor het andere geluid.

Enfin, ik stapte bij R.J. van Het Anti-Geluid over zijn studiodrempel, “Goedemorgen! Meneer R.J.?”
“Robert voor u, Robert Jansen voluit! Aangenaam meneer Hagel. Wat fijn dat de Krant van Het Volk ook de visie van anti-meen-striem-miedieja interesseert. Fijn u hier te ontvangen. Zoals zojuist telefonisch besproken wilde u graag mijn studio komen bezichtigen en gelijk mijn reactie op Justin Trudeau’s ‘great reset speech’ van afgelopen septembeJustin Trudeau’s ‘great reset speech’ van afgelopen september?”

“Tja, dat klopt, ik weet zelf niet heel veel over de beste man, heb mij nooit echt in hem verdiept. Weet alleen dat hij premier is van Canada en wat hij gisteren zei in zijn speech: ‘Deze pandemie geeft ons de mogelijkheid gegeven het economisch systeem te resetten en opnieuw op te bouwen om zo wereldproblemen zoals extreme armoede, ongelijkheid en klimaatverandering tegen te gaan’, moet je maar eens zien.” Nadat ik hem het filmpje laat zien met alle de reacties wil ik graag weten hoe hij hierover denkt.

“Oh-hohhhhhhh!!! Ja-ja-ja! De coojoonaa pandemic is verzonnen, a complete hoax, met als vooraf opgezet doel de wereldorde te resetten. Hogere machten aan het werk! We are being played! Mensen, hij wil immers deze pandemic in het voordeel gebruiken om doelen die op de agenda voor 2030 staan te bereiken! Met hulp van deze ‘verzonnen’ pandemie!!! Zeg nooit dat ik het niet gezegd heb. Dit is het bewijs! En dé meen-striem-miedieja is niet te vertrouwen, vergeet dat niet! Er gaat echt een wereld voor je open als je dat ziet! Trudeau is diep-steet!”

“Huh? Wat? Diep-steet? Pardon, ik ben kritisch, ik zie het iets anders, is het niet zo dat wat ie zegt juist positief is en dat we van moeder natuur een teken hebben gekregen, meerdere zelfs, dat het zo niet langer kan en dat het belang van de aanpak van extreme armoede, ongelijkheid en klimaatverandering veel meer prioriteit moet hebben op onze agenda? En dat de wereldwijde situatie nu schreeuwt om deze reset zodat we het dit keer wel goed kunnen doen met z’n allen? Is dat niet de kans die we moeten pakken? Volgens mij draait u de boel om?”

Er valt een stilte. Hij neemt een slok van z’n koud geworden koffie, trekt een vies gezicht en vervolgt, “Jij en kritisch? Nee, je bent een marionet van de diep-steet, je krant is meen-striem-miedeja! Stap eruit jonguh, open je ogen! Ik geef je dit mee, denk er het jouwe van en vertrouw niet zomaar de es-steblisj-ment. De beroemde filosoof Conspiratio Excogitatoris zei ooit, en ik citeer…”, de man maakt bewegingen in de lucht die dubbele aanhalingstekens moeten voorstellen terwijl hij gelijktijdig op het ritme van de dijning van z’n handen z’n mobiele scherm opleest: “Wat u niet wilt zien of horen, is verre van de waarheid..”

Dat gezegd hebbende laat meneer Jansen z’n pupillen geheimzinnig door z’n oogkassen schieten. Dan kijkt hij mij zelfgenoegzaam aan. Trots op z’n ongeëvenaarde kennis van zaken.

En ik? Ik sta op uit de stoel en terwijl ik probeer wat te begrijpen van het intellect waarmee ik het genoegen heb gehad. Ik loop het pand uit zonder de man gedag te zeggen.

Bij de eerste de beste zandbak die ik tegenkom steek ik uit frustratie m’n kop in het zand. Onderwijl gniffel ik en denk: “We verschillen de wereld, maar we hebben nu toch nog iets gemeen.”