Laatste ronde langs de plaatselijke kroeg, man interviewt zichzelf.

Het is druk in mijn stamkroeg op de laatste dag van het jaar. Ik neem plaats aan een tafeltje. Naast me zit een man van middelbare leeftijd luidruchtig tegen zijn maat te praten. Ik luister mee naar het wat eenzijdige gesprek.

“Wat, moeten wij bezuinigen, ik? Rot even lekker op zeg! Ik heb al zo weinig te besteden. Moet je nou eens kijken. Hier een pakje sigaretten, niet te geloven, kost 6 euro. En een fles jenever kost ruim 10 euro, een whisky drink ik al tijden niet meer, dat kan een arbeider tegenwoordig niet meer betalen. En dan heb ik het niet eens over hondenvoer. Tja, die twee beesten van mij moeten toch ook vreten nietwaar. Hondenbelasting? Rot op zeg, waar is dat goed voor? Ze moeten mij betalen voor het bemesten van dat speelveld! Moet je nou kijken op de televisie, die mensen leven in luxe!”

Er valt even een moment stilte… Ik neem een slok van biertje en wacht gespannen af hoe dit verder gaat. Om me heen kijkend concludeer ik, dat ik niet de enige ben die wil horen waar dit naar toe gaat.

“Mogen wij – arme mensen – ook wat? Ik ben al jaren, zeg maar gerust bijna altijd, werkloos geweest. Waarom werken? Die klootzakken in de tweede kamer en al die andere zakkenvullers werken toch ook niet. Ja, ik heb een groot plasma scherm, zo wat? Ik moet toch wat. Neem nou de kerstdagen, je sjouwt je de pleuris aan de boodschappen, zeg ik tegen die gozer van de voedselbank ‘ken je het niet effe thuis brengen?’ Wordt die gozer pissig! Ik ook pissig, die lul kon toch zien dat ik mijn handen vol had met illegaal vuurwerk uit Duitsland?”

Wederom valt er een stilte…

“Tering weer zoiets!”, gaat de man abrupt verder. Van schrik verslik ik me in mijn biertje.

“Weet je wat benzine kost? En weet je wat die auto van mij op zuipt? Bijna net zo veel als ik, Mwaahahahahahaha! In Duitsland zijn die vuurwerkbommen een stuk goedkoper. Maar ja, wel een tank benzine opgestookt. Wat kan mij het eigenlijk verrotten. Lekker hoor die knallen. Heerlijk en dan op 1 januari overal die tapijten van vuurwerk afval op straat. Opruimen? Rot op zeg, daar betalen we toch belasting voor!”

Tja, wat zal ik hier van zeggen. Lekker zo’n glas Brand Sylvester bier.