Brexit

‘Kijk, daar komt weer een stel van die buitenlanders’. Een oude Scheveninger houdt zijn hand boven zijn ogen en tuurt over de Noordzee. Aan de horizon verschijnt een rubberboot vol met mensen. Ze zwaaien naar ons.

‘Dit gaat al maanden zo, meneer. Duizenden per week, ze komen uit Engeland. Dezelfde criminelen die een jaar geleden Noord Afrikanen naar Italië smokkelden verdienen nu hier veel geld. Sinds de Brexit zijn er al één miljoen Britten naar het vaste land gevlucht.  Ik dacht dat Brexit betekende dat Engeland uit de EU zou stappen. Maar volgens mij stappen de Engelsen uit de U.K. Alle campings aan de kust en ver in het land zitten vol met die gasten. Een stelletje armoedzaaiers zijn het. Ze proberen te betalen met Engelse ponden. Nou u weet die zijn geen reet meer waard. Veel van die gelukzoekers willen naar warmere landen zoals Italië, Spanje of Griekenland. Maar die hebben de grenzen gesloten voor personen met een Engels paspoort. Dus zitten wij er mee. Lekker hoor die saamhorigheid. Lastige mensen die Engelsen. Ze drinken de godganse dag  thee en bier zonder schuim. En dat eten, meneer. ‘s Morgens al gebakken spek, walgelijk, je zal zo’n stel boven je hebben wonen. En dat gebrabbel alsof ze constant een hete aardappel in hun keel hebben. Volgens mijn zoon, die Engels verstaat vinden ze veel dingen “nogal en beangstigend”. Ik begrijp wel dat deze mensen zijn gevlucht. Wie wil er nu wonen in een land dat wordt gerund door elite die klaargestoomd wordt in Oxford of Cambrigde om over een wereld te heersen, die er al lang niet meer is’.

De  man haalt zijn schouders op, draait een shagje, haalt een aansteker uit zijn zak en probeert tevergeefs zijn rookwaar aan te steken. Hij kijkt naar de weigerende aansteker en mompelt ‘ Had ik kunnen weten, made in England’. Hij stopt het shagje en de aansteker in zijn broekzak en gaat verder met zijn betoog.

‘Er is in Den Haag een actiegroep opgericht  “We live here”. Ze willen dat wij links gaan rijden en dat de kroegen om 8 uur ‘s avonds  sluiten. Ook Sinterklaas moet van nu af aan Santa Claus gaan heten. Ik zeg, terugsturen dat zooitje ongeregeld. Ze waren te lui om naar de stembus te gaan en tegen de Brexit  te stemmen. Te dom om te doorzien dat ze door tweederangs media bedonderd werden en uitgerekend in Wales – de streek die de meeste subsidie van Europa kreeg – stemden de mensen massaal voor de Brexit. Hoe stupid kan je zijn’.

Even valt er een stilte en is alleen het geluid van de branding te horen.
‘Meer Engelssprekende landen hebben hier trouwens last van’. Vervolgt hij.

’Neem Ierland, dat was niet zo lang geleden het armste land van de EU. Na honderden miljarden steun uit datzelfde Europa uitten ze hun ongenoegen via hun stembiljet tegen de EU. Het lijken wel Polen. Eerst geld vangen en daarna een grote bek opzetten en zeggen dat je zonder Europa  kan. Vroeger had je hier een Engelse Pub. Daar werd Engels gesproken. Dat vonden bezoekers leuk en interessant. Als je nu als student een voordracht doet in het Nederlands krijg je een onvoldoende. Nee meneer, Nederland is Nederland niet meer. Het zal niet lang meer duren of we gaan allemaal naar de moskee en doen een gebed in het Engels met ons hoofd naar het westen en roepen heilige Theresa  aan’.

Mayday – Save our Souls – Mayday- Save our Souls – Mayday- Save our Souls