Historisch besef is nodig (voordat je je bek open trekt)

Dat er gediscrimineerd wordt weten we allemaal en dat veel mensen er soms racistische ideeën op na houden ook. Maar dit is geen privilege van blanke/witte mensen. Over de hele wereld zijn mensen racistisch. Dat heeft te maken met verschillende factoren en processen en wordt in vele wetenschappelijke boeken verklaard, maar niet goed gepraat.

Je zou kunnen vragen aan een willekeurige bevolkingsgroep in Suriname hoe hij over zijn medeburgers van een andere afkomst denkt. En hoe denken en praten Marokkanen over hun zwarte medebewoners in Marokko, Joden en Nederlanders? Chinezen in Indonesië hebben het zeker niet best. Een bouwvakarbeider wordt behandeld “als een slaaf” in Qatar? Wat denken veel Moslims over de niet islamitisch wereld? Vraag een zwarte man hoe hij over een andere zwarte man denkt van een andere stam, bijvoorbeeld aan een Hutu of een Tutsi. BLM, natuurlijk, maar toen even niet.

En wat zeggen sommige supporters van de ene voetbalclub over supporters van een andere club?

Profiteren wij na driehonderd jaar nog steeds van de VOC-winsten?

Ja zeker, er staan mooie gebouwen uit die periode en er waren puissant rijke mensen. Maar het grootste merendeel was arm als een kerkrat en gingen dood aan de pest, tering, uitbuiting en nare andere zaken.

Amsterdammers werden gemiddeld niet ouder dan 33 jaar. (niet tijdens een periode waarin de pest heerste, dan was dat 25 jaar). Slaven werden in Suriname gemiddeld 29 jaar (Google maar even). Niet echt een groot verschil met de slaven dus.

Verder is Nederland verschillende malen gedeeltelijk en geheel bezet geweest door buitenlandse mogendheden die ook van plunderingen hielden (Fransen, Duitsers). De gewone Nederlander was na de tweede wereldoorlog straatarm. Hoezo, nog profiteren van die periode.

Verleden

Wanneer, wie en waar mensen zich met slavernij bezighielden, heeft in bijna elk dagblad en tijdschrift gestaan, kijk even op Wikipedia of lees wat boeken over dit onderwerp. In 1863 zagen ze hier en daar in Europa het “licht” en werd slavernij afgeschaft. In Afrika en het Midden-Oosten gingen ze nog even door tot omstreeks het jaar 1900.

In Nederland, altijd het braafste jongetje van de klas, slaan de stoppen weer eens door.
Uitgerekend mensen met een afkomst van stammen uit Afrika, waar in 1900 aan slavernij nog grof geld werd verdiend, trekken hun bek open. Dus, terwijl onze overgrootouders in Europa door toedoen van de industriële revolutie werden vermorzeld, uitgebuit en hun kinderen aan de tering verloren, werden hun grootouders nog rijk met handel in slaven. Wat een enorm gebrek aan zelfkennis en historisch besef. Dan is het ook niet vreemd dat je bagger over je heen krijgt.

Nee, niet doen. Dat is discriminerend, racistisch. Hier in Nederland gebeurt het vreselijke. Wij hebben zwarte Piet. Dat is pas erg. Die moet er uit, of op zijn bek worden getrapt.

Verbeter de wereld

Je zou kunnen protesteren voor ambassades van landen die van bovenaf discrimineren en rassenhaat kweken, of waar een burgeroorlog woedt. Sterker nog, ga daar protesteren en provoceren, met als doel je zin te krijgen.
Een boycot van het tv-programma VI door het Nederlands elftal? Prima, maar dan kan je met goed fatsoen niet naar het WK IN Qatar. Hoe dom en hypocriet ben je dan? Maar ja, geld kruipt waar het niet gaan kan. Zie boven.

Nog wat tips uit het verre verleden:

  • Wie zonder zonde is werpe de eerste steen (Johannes8.7)
  • Huichelaar, haal eerst die balk uit uw eigen oog, dan zult ge scherp genoeg zien om de splinter te kunnen verwijderen die in het oog van uw broeder zit (Lucas 6:39-42)
  • Elk kreeg een tong, maar weinigen verstand (Cato de oude)