Drs., mr., ir., prof. P. R. de V.

Ja hoor, daar is hij weer, de allesweter, de Peter weet het beter van Nederland. Maandag zelfs in twee talkshows. U raadt het al. Ik heb het hier over onze nationale speurneus in bange dagen, jawel, Peter R de Vries in hoogst eigen persoon. Nu kan je van alles van meneer de Vries vinden maar verstand van zaken aangaande criminaliteit en misdadigers heeft hij zeker, petje af, niets mis mee.

Maar wat is dat toch een raar fenomeen met zogenaamde bekende figuren? Als bijvoorbeeld een zanger of zangeres hier plaatselijk wereldberoemd is, kan deze persoon plots ook schilderen, acteren, schrijven en heeft hij overal verstand van. In de veel gevallen had die persoon zich beter bij de zangkunst kunnen houden, dat is meestal al dramatisch genoeg. Schoenmaker houd je bij je leest. Dit geldt ook voor deze BN’er.

In de twee programma’s begin deze week, waar onze Peter zitting nam ventileerde hij weer eens zijn ongezouten mening over alles en nog wat (die hij overigens zelf voor waarheden als koeien als aanneemt). Ditmaal speelde hij in volgorde van opkomst voor; Orakel, Doctor In de sociologie, politicus en jeugdpsycholoog met als bijbaantje advocaat van de duivel. Daar komt verrassend genoeg nog bij, hij dat ook nog verstand van ijsbergen heeft. “Een topje van een veel grotere ijsberg”. Met deze kennis had de kapitein van de Titanic de ondergang van zijn schip kunnen voorkomen. Dat zo’n groot denker niet de beschaving opbracht om de ander uit te laten praten was wel jammer.

De vele praatshows werken het gedrag van Peter in de hand. Ook de gespreksstof van het afgelopen jaar doen hier geen goed aan. De vijver van deskundigen waar de redacties van die programma’s uit vissen is beperkt en “de logen” raken op. Het rampzalige gevolg is dat ze iedere gast om een mening over alles vragen. En meningen zijn nog geen feiten.

Ik heb mezelf overigens nooit gerealiseerd dat er zoveel “logen” zijn. Ja, tien miljoen voetbaltrainers dat wel natuurlijk, maar iedereen die nu met zijn tronie in een praatshow op de beeldbuis verschijnt doet zich voor als viro, socio, crimino en of psycholoog.
Zo ook onze drs., ir., mr., prof. Peter. R de Vries. Kijk, en daar gaat het fout.
Een echte deskundige weet normaal gesproken waar hij over praat en blijft netjes in het kader van zijn vakgebied.

Een “pseudoloog” echter begint al snel uit zijn nek te zwammen. Zeker in het geval als iemand ook nog megalomane trekjes vertoont. De politiek verwijten dat ze niet weten wat er in de samenleving afspeelt is makkelijk gezegd. Als metafoor zeggen dat je als geniaal persoon in het bluswater hebt gestaan is om te gieren van de lach. Met zijn “vlijmscherpe analyse” aangaande geestelijke toestand en onlustgevoelens van onze “hele” jeugd heeft meneer de P.R de Vries zichzelf ronduit belachelijk gemaakt.

Blijf bij je leest Peter R de Vries. Je loopt tot je enkels in het bluswater, maar je hebt er het schoeisel niet voor.*

*Vrije vertaling quote uit The Bourne Supremacy: You’re in a big puddle of shit, and you don’t have the Shoes for it.