Geen wetenschappelijk onderzoek …of toch wel

Om de coronakilo’s enigszins te beperken fiets ik, weer of geen weer, elke dag een uurtje. Gewoon effe lekker doortrappen om daarna relaxt plaats te nemen op de bank. Het is door de omstandigheden rustig op straat, zeker in de buitengebieden waar ik meestal fiets. Weinig mensen en het enige dat je in de winter ziet zijn kale akkers, lege weilanden en bermen met zwerfafval.

Mijn aandacht wordt automatisch getrokken door die troep. Ik zal wel een ouwe zeur zijn, maar ik kan me er ongelofelijk aan ergeren. Gelukkig zijn de meeste mensen goed opgevoed, maar helaas heb je niet veel smeerkezen nodig om er een bende van te maken. Als er slechts twee personen heen en weer rijden van huis naar bv school of werkplek en ze gooien elke dag een blikje, of een andere verpakking in de berm, dan liggen er dus na een week 10 verpakkingen. En meestal liggen ze ook nog dicht bijeen. Drankje op, …. hup blikje in de berm.

In het verleden maakte ik een stukje wandelpad rotzooi vrij (knijper gekregen van de gemeentereiniging). Dat stukje wandel/fietspad met naast gelegen slootjes lag geregeld vol met troep. Ik kon kiezen; of me er aan ergeren of opruimen. Het laatste leek mij het beste.

Wat me toen al opviel en nu ook weer, vind ik verontrustend. Dit klinkt dramatisch…. maar toch.

Kijk. Een “pseudo wetenschapper” uit Eindhoven heeft ooit een verband gelegd tussen het nuttigen van vlees en agressief gedrag. Dat bleek achteraf uit zijn duim te zijn gezogen. Ach, het klonk aannemelijk. In gedachten zie je een Neanderthaler aan een rauw stuk vlees rukken en trekken. Maar wetenschappelijk was dit niet aangetoond. Afgezien nog van het feit dat Neanderthalers misschien helemaal niet agressief waren.

Maar dit is echt andere koek, dit zijn spijkerharde feiten, door iedereen te factchecken.

Kijk simpelweg naar het soort afval in bermen en op straat. Wat zie je dan?

Doosjes en zakjes van Fastfood ketens, blikjes van energie drankjes, snoepverpakkingen, kortom slecht voedsel. Het wordt gekocht, genuttigd en de verpakking gedumpt. Je ziet bijvoorbeeld bijna nooit een zakje van de groetenboer liggen. De conclusie kan dan ook niet anders zijn, dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen slecht voedsel en personen die afval op de grond gooien.

Maar stel nu:
A. Zwerfvuil bestaat veelal uit fastfood /snoepverpakkingen en blikjes van energie drankjes. (feit)
B. Mensen die afval op straat gooien denken hier niet over na (mening)
C. Nergens over nadenken is meestal een symptoom van domheid (feit)
D. Domheid komt het meeste gevallen voor bij mensen met een laag I.Q. (feit)

Dus:
Als B een gevolg is van C
En C een gevolg is van D

Dan is de conclusie dat mensen met een laag I.Q. veel fastfood eten en energie drankjes drinken. Wat ook waarschijnlijk kan zijn, is dat het eten en drinken van deze producten de hersens aantasten.

Ik ben benieuwd waar het zwerfafval op het museumplein na de demonstratie van afgelopen zondag (17 januari ’21) uit bestond.

Laat me raden