Grenzen aan energietransitie?

De verkiezingen zitten er weer op en nu maar hopen dat de gekozen Kamerleden doen wat ze de kiezers beloofd hebben. Snel aan de gang dan maar. Een van de belangrijkste zaken is de toekomstige energievoorziening. Zoals het nu gaat is ronduit belachelijk en zonder enig beleid. Zeker als je het op Europees niveau bekijkt, voorbeelden genoeg.
Terwijl in Polen en Duitsland nog volop wordt gestookt met kolen en bruinkool moeten wij van het relatief schone gas af. Oké, dat moet dan maar. Maar wacht even ….. terwijl wij dus veel geld steken in het aanschaffen van warmtepompen die met hun gezoem je hersens verweken, krijgen de Duitse buren aan de andere kant van de straat subsidie voor het aansluiten op het aardgas netwerk.

Onze oosterburen sluiten hun kerncentrales. Tja, op een “klein ongelukje” met kerncentrales, zoals in Amerika, Rusland en Japan zit niemand te wachten in ons overbevolkte deel van Europa. Om nog maar te zwijgen van het kernafval waar de mensheid tot circa 12.000 n.C. mee opscheept zit. Om deze begrijpelijke redenen sluit Duitsland de kerncentrales. Dat komt dan mooi uit, misschien kunnen wij die kerncentrales voor een prikkie overnemen. Want volgens sommige is dit de oplossing voor al onze energieproblemen. Er staat ook nog ergens een krakkemikkige kerncentrale in België, aan de grens met Limburg, die wij dan weer graag willen sluiten.  Hoezo Europees beleid?

De wereld houdt niet op aan de grenzen van ons land

Gelukkig doen we dat op nationaal niveau een stuk beter.
Het bouwen van biomassacentrales leek een goed idee. Helaas kunnen deze alleen gebouwd worden met behulp van enorme subsidies . Nu blijkt dat deze centrales enorme hoeveelheden schadelijke gassen uitstoten. Sterker nog …. meer nog dan kolen en gas. Dit alles moet toch al bij het ontwerpen van deze fabrieken bekend zijn geweest. Zo niet, dan ben je toch van de ratten besnuffeld.

Direct stoppen zou je zeggen. Nou nee, dat niet natuurlijk, er is al voor miljoenen in geïnvesteerd. Dus modderen we vrolijk door tot het punt van “No Return” is gepasseerd. Maar liever ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, luidt het spreekwoord toch?  O,ja  plaatselijk houtafval  bleek niet genoeg. Scheepsladingen bomen uit Noord Amerika moeten er aan geloven. Bestaande bossen kappen????

De wereld houdt niet op aan de grenzen van Europa

In Noord Holland doen ze het beter. Daar wordt met behulp van forse subsidie veel groene energie opgewekt door middel van windmolens en zonneparken. Daar kunnen ze massaal van het gas af, prima toch? Nee dus. Het plaatselijke “slimme bestuur” van een onbeduidende gemeente genaamd ‘Hollands Kroon’ zag zijn kans schoon en verkocht honderden hectaren grond  aan Google voor het bouwen van datacentrales. Geen idee wat ze er voor gekregen hebben. Waarschijnlijk te weinig.
Deze bedrijven komen naar die locatie in Nederland  omdat ze voor een prikkie groene energie aangeboden kregen. Maar wacht even!!!!! Die groene energie diende toch om van het gas af te komen en dit is toch een investering van de “BV Nederland”, die wordt betaald van ons belastinggeld.

Die kl.tviolen in Hollands Kroon verpatsen onze schaarste artikelen als grond, landschappelijke ruimte, zwaar gesubsidieerde energie, grondwater en onze hoog opgeleide mensen. Aan deze waardevolle “grondstoffen” krijgen we in de nabije toekomst groot gebrek. Dit gemeentebestuur  doet zaken met andermans geld met een bedrijf dat veertig procent meer waard is dan ons Bruto Nationaal Product. Wie denken zij dat ze zijn? ik weet wat het zijn. Plaatselijke bestuurders met megalomane trekken die aan roofkapitalisme meewerken.

 De wereld houdt niet op aan de grenzen van Hollands Kroon