Het kan iedereen gebeuren

Stel je voor dat je in 1970 als enthousiaste 20 jarige je carrière begint bij Akzo. Gedurende bijna veertig jaar werk je voor deze firma. Het is een goede werkgever gebleken.Jij hebt je naar vermogen ingezet en promotie gemaakt. In 2017 ben je 55-plusser en behoort tot de seniormedewerkers met veel ervaring en een bijbehorend goed salaris. Nog tien jaar tot je pensioen, je barst nog van de werklust en deelt je ervaring met jongere collega’s. Wat zou er mis kunnen gaan, niets toch?

Hoe het mis kan gaan

In New York op het kantoor van het Hedgefonds EMC overleggen bestuursleden van EMC en PPG hoe zij AkzoNobel kunnen overnemen. PPG doet een bod op AkzoNobel. De directie en raad van bestuur van AkzoNobel wijzen het bod af. Het bod wordt verhoogd en wordt weer afgewezen. EMC, een grootaandeelhouder met 3,5 % van de aandelen, vindt dat de belangen van hun aandeelhouders hier niet mee gediend zijn. Na enkele maanden touwtrekken en miljoenen declaraties van juristen kan de directie van AkzoNobel de verkoop niet tegenhouden. Het bedrijf wordt overgenomen door PPG.

Ondanks de belofte om geen werknemers te ontslaan begint PPG voortvarend te snijden in de dubbele organisatie van de bedrijven. Hierbij aangespoord door het Hedgefonds EMC. De aandeelhouders van deze club willen snel geld zien. Het hoofdkwartier en directievoering worden naar Amerika verplaatst en door de belastingmaatregelen van president Trump is het aantrekkelijk om grote delen van de productie over te hevelen naar Amerika. Minder winstgevende activiteiten worden verkocht en of stopgezet. Binnen 2 jaar is AkzoNobel geheel opgegaan in PPG en is het aantal arbeidsplaatsen in Nederland gereduceerd tot bijna… nul.

Wat gaat er nu gebeuren met onze 55-plusser?

De ex werknemer heeft recht op 2 jaar WW uitkering. Daarna krijgt de 55-plusser geen uitkering. Hij heeft een spaarpotje en een eigenhuis. Dit moet eerst worden opgemaakt. Hij zal zuinig moeten leven en in het ergste geval kan hij een hypotheek op zijn huis nemen. Het spaarpotje is snel leeg. Geen nood, dan maar een hypotheek op het huis.

Mis, helemaal mis. De 55-plusser heeft geen inkomen en komt niet in aanmerking voor een hypotheek. Ook al is er een duidelijke sprake van overwaarde op zijn huis. Banken nemen immers geen enkel risico meer na hun, door hun zelf gecreëerde mega verliezen. De belastingbetaler, ook de 55-plusser kreeg hier trouwens de rekening voor gepresenteerd.

Er is maar één oplossing. De verkoop van zijn huis.

Door de verkoop van het huis komt er weer geld op zijn rekening en daardoor komt hij nog steeds niet in aanmerking voor een uitkering. Wel moet hij nu een flatje huren voor een vorstelijk bedrag van ca 750 euro per maand. Omdat hij een kleine hypotheek had zijn de maandlasten met minimaal vijfhonderd euro per maand gestegen en hij voelt zich doodongelukkig in zijn flatje zonder tuin. Helaas komt hij niet in aanmerking voor een huurtoeslag. Na enkele jaren zal ook dit potje leeg zijn. Gelukkig, we hebben er weer een armlastige Nederlander bij gekregen. Eindelijk krijgt hij een bijstandsuitkering en valt nu voor honderd procent onder het regiem van het UWV, een kille starre organisatie zonder mededogen.

De 55-plusser heeft bijna veertig jaar overal aan bijgedragen en heeft nergens schuld aan. Door de ongekende hebzucht van onbekende aandeelhouders en een ondoordachte en perverse regelgeving kan iedereen in die situatie terechtkomen.

IEDER VAN ONS KAN IN ENKELE JAREN IN ARMOEDE VERVALLEN. DOE ER WAT AAN.