Klein leed

Als ik de lege flessen in de glascontainer wil gooien wordt deze net geleegd. Dan maar door fietsen naar de volgende container en die staat op het parkeerterrein achter de supermarkt. Bah, de tas waar de flessen in zaten ruikt naar wijn. Ja hoor de onderkant is drijfnat. Ik probeer mijn fiets op slot te zetten en constateer dat het slot tegen een spaak botst. Dat gebeurt eigenlijk wel veel als je bedenkt dat er veel meer ruimte tussen de spaken zit, dan er spaken zijn.

In de super loop ik de gebruikelijke route, “Krijg nou wat” ze hebben de hele zooi verplaatst. Blijkbaar dient dit om de zoveel tijd plaats te vinden om klanten en personeel scherp te houden. Na mijn zesde rondje door de winkel heb ik mijn boodschappen verzameld en ga richting kassa. Daar aangekomen zie ik dat ik de lege plastic flessen nog in de tas zitten. Onder het genot van een achtergrond muziekje,-wat verdacht veel lijkt op gekrijs van krolse katten-, ga ik terug naar de “inname lege flessen”. Daar aangekomen zie ik een medewerker van de super bezig met van alles en nog wat.
Het gejammer uit de winkelspeakers neemt ongekende vormen aan.
“Moet u dit gejank de hele dag aanhoren?“, vraag ik de man.
Hij knikt. “Ja, over een uur begint het hele riedeltje opnieuw. Ach dit is nog niets vergeleken met de feestdagen. Half november begint het pas echt. De hele dag door Sinterklaasliedjes. Wat mij betreft mag die heilige in Spanje blijven, zijn we gelijk van dat gezeur over zwarte Piet af. Maar op 6 december begint de ellende pas echt. Gek word ik van die kerstliedjes, steeds maar weer dat gekweel. Ik haat die Mariah Carey en die vent die zingt dat hij onderweg naar huis is. Van mij mag die kerel vier lekke banden krijgen of zo iets”. Ik knik instemmend en gooi mijn lege flessen bonnetje in de bus voor goede doelen en wens de man sterkte voor de komende tijd.

Richting kassa zie ik klanten en supermedewerkers met zoekende blikken vertwijfeld langs de heringedeelde schrappen strompelen. Als ik wil afrekenen deelt de display mij mee dat iemand komt kijken of het wel allemaal klopt wat ik gescand heb. Nee dus, ik heb het verkeerde broodje aangetikt. Gelukkig wel een die duurder is. De schande om verdacht te worden van diefstal wordt me vandaag gelukkig bespaart. Eerlijk gezegd heb ik het wel een beetje gehad. Bij het verlaten van de super loop ik langs de standaard met de dagbladen en zie de krantenkoppen.

Fluitend loop ik de super uit.