Kopieergedrag

Het begon jaren geleden bij een programma genaamd ‘Eigen Huis en Tuin’. Door ons op de redactie –VAN DE KRANT VAN HET VOLK- steevast verbasterd in ‘Eigen Huis in Puin’. Het programma werd een succes en binnen de kortste keren werden er wel drie van dit soort programma’s op de zaterdagmiddag uitgezonden. In mijn onnozelheid dacht ik dat dit wel over zou gaan en de TV-bazen in zouden zien, dat dit je reinste waanzin was. Wat schetst mijn verbazing: in de loop der jaren is dit de normaalste gang van zaken geworden. Voorbeelden te over: Je begint een programma waarin je arme sloebers helpt bij het opknappen van hun huis en hup, binnen de kortste keren heb je drie van dat soort programma’s. Er worden nu zelfs mensen met een boven modaal inkomen geholpen (blijkbaar bij gebrek aan fotogenieke arme sloebers).

Moet een vrouw, die zich de afgelopen decennia niet heeft verzorgd, in de steigers? Natuurlijk, het lijkt wel een bouwerij, op elke zender worden er haren geverfd, ooglid correcties uitgevoerd, tanden uitgetrokken, garderobes aangeschaft, je kunt het zo gek niet verzinnen. Nederland te dik? De kilo’s vet vlogen je om de oren, op iedere zichzelf respecterende zender zag je gezondheidsgoeroes bezorgd meekijken als de kandidaten/slachtoffers op de weegschaal werden gezet. Niemand werd te licht bevonden. En zo werden we allemaal getuige van beelden, waarvoor we thuis, voor onze eigen spiegel, de ogen sluiten.

Weet je wat? We gaan op zoek naar talenten, goed idee! Welke branche? Dansen in het algemeen, ijsdansen in het bijzonder, zingen, jongleren en weet ik veel wat nog meer.
Wat te denken van de real-live soaps of andere programma’s met of over ‘bekende’ Nederlanders. Ik wil er helemaal niet over denken zelfs, maar ik heb er al heel wat voorbij zien komen.
Moet ik nog even doorgaan? Huizen verbouwen, relatieproblemen, idioten die het in het buitenland gaan proberen, terwijl ze er hier al niets van terecht brachten. En dit allemaal minimaal in drievoud. Dus niet een zo’n programma. Nee hoor, het liefst op drie zenders te gelijk

En o, ja: “De TV makelaardij”. Op elke zender, tijdstip en locatie, zie ik een plaatselijke makelaar samen met eventuele kopers over het scherm draven. Op zoek naar het ideale huis. Niet wetende dat dit huis tussen je oren zit.

Mis ik nog wat? Natuurlijk… Zoekprogramma’s – nee, niet Google of zoiets. Soms lijkt het wel of iedereen vermist en verdwaald is en misschien is dat ook wel zo.
Gelukkig heb je nog actualiteiten programma’s, zou je kunnen zeggen. Helaas van het zelfde laken een pak. Zucht, Ik zet maar een dvd op.

Blijft leuk, zo’n James Bond film uit 1962.