Menselijk drama op Cyprus

Eerlijk gezegd word ik een beetje kriebelig van de televisiebeelden met protesterende Zuid-Europeanen.
Elke dag verschijnt er een wanhopig kijkende- ter plaatse zijnde reportster- die verslag legt van de in dit geval woeste Cyprioten. Zo te zien zijn ze in de meeste gevallen vreselijk begaan met het lot van deze mensen. De tranen staan bijna in hun ree bruine ogen. Ik vraag me af waar ze al deze huppels vandaan halen. Een tijdje geleden had je bij Pauw en Witteman ook zo’n Griekenland deskundige. Letterlijk en figuurlijk een warhoofd, die waarschijnlijk inderdaad heel veel verstand had van de Griekse bevolking en dan in het bijzonder het mannelijke deel. Ik wacht nog de op de Russische variant inclusief bontmuts die met betraande ogen zich het lot van de Russische zwartspaarders aantrekt.
Mag ik even voorrekenen?
Die zelfde Cyprioten hebben de afgelopen jaren 5% of meer rente op hun spaargeld gekregen. Stel over een periode van 5 jaar. Dan is dat, even simpelweg gerekend zonder interest zo’n slordige 25% van € 100.000,00. Da’s vijf-en-twintig-duizend euro! Tingeling kassa, belasting vrij.
Weet u wat wij kregen?(en het wordt steeds minder) Maximaal 2 % rente. Dat is dus € 2.000,00. Tel uit je winst. O ja, de fiscus komt ook nog even langs en boven een bepaalt bedrag krijgt u helemaal geen rente meer. Rentenieren kan niet meer in Noord-Europa. Maar wel in Cyprus, daar kregen ze een paar maanden geleden nog 10%, als je meer dan € 150.000,00 op de bank had staan. En weet u hoe dat komt? Juist, hoe hoger het risico, hoe hoger de rente. En waar haalde die banken dat geld vandaan? Laat me raden. Noord-Europa verstrekt weer een lening van 10 miljard euro. En wanneer gaan de Cyprioten dit terug betalen? Nooit en te nimmer. Het kost Nederland een slordige 500.000.000 euro. Tja, dan maar weer meer bezuinigen, anders komen we boven de 3% norm.