De influencer

“U zegt dat u een influencer bent, maar wat en wie is een influencer?”
De man tegenover mij is gebruind en lacht zijn onnatuurlijk witte tanden bloot.
Hij strijkt met zijn hand door zijn geblondeerde haren en begint te praten.

“Ja, dat hebt u goed gehoord. Kijk, wij ‘Influencers’ behoren tot een select groepje mensen van ‘all over the World’ die veelvuldig van zich laten horen op Twitter, Facebook, YouTube, Instagram, enzovoorts en natuurlijk, als ‘t effe kan op radio en tv. Alles wat wij doen, nou ja, bijna alles vermelden wij op social media. Dat zijn natuurlijk, dat begrijpt u ook wel ‘alledaagse’ dingen, maar als wij ze vermelden is het ineens spannend, sexy en leuk. Heel veel jonge mensen lezen onze berichtjes. Deze lezers noemen we ‘volgers’.
Blijkbaar heeft de jeugd een voorbeeld nodig en niet genoeg fantasie om zelf dingen te verzinnen of te doen. Zij gaan ons imiteren, wij beïnvloeden hun gedrag. ⁰. de naam influencer. Hoe meer ‘volgers’, hoe belangrijker je bent, nog belangrijker, hoe meer geld en aandacht je ermee verdient.

“Geeft u goede voorbeelden wat betreft Lifestyle, mode en gedrag?”

“Ik niet, maar sommigen doen een poging en slaan daarbij de plank volledig mis. Persoonlijk verspreid ik het liefst fake nieuws en informatie waarvan ik zelf beter word. Maar laatst was er een influencer, een hele mooie meid trouwens, of mag ik dit niet meer zeggen en is dit seksistisch? Hahaha…”

Een gemaakt lachje verschijnt op zijn door plastische chirurgie glad getrokken gezicht.

“Nou die gaf haar mening over alles en nog wat. Dat had ze beter niet kunnen doen. Maar let op, ze heeft wel een miljoen volgers, meer dan alle politici van Nederland ooit zullen krijgen. Dus, als slechts twee procent haar serieus neemt zijn dat er nog altijd ehhhh… Honderdduizend of zoiets.
Soms denkt zo’n influencer dat hij een filmster is en speelt zijn hele dagelijkse leven een rol. Er is er een die met zijn dronken kop een peper dure auto Total loss heeft gereden en zich regelmatig ernstig misdraagt. Maar, zeg nou zelf, wat verwacht je van iemand die afkomstig is uit een gele zwembroek? Dit alles weerhoudt de redactie van een zichzelf serieus nemend praatprogramma er niet van zo’n kerel uit te nodigen en hem een podium te geven. Ik ben stik jaloers op die gast, waarom hij wel en ik niet? Ik sla verdomme toch ook onzin uit?”

Een vlaag van ongekende jaloezie veroorzaakt een grimas op zijn gezicht en zijn door botox opgeblazen onderlip trilt van emotie.

“Mijn posts zijn ongeëvenaarde kletskoek. Ik heb ook meer dan honderdduizend sufferds die elke dag ademloos mijn nutteloze gezwam lezen. Sterker nog: als ik een scheet laat en ik vermeld dit op Twitter, dan gaat er op meer dan honderdduizend mobieltjes een signaaltje af. Mijn scheet wordt als het ware wereldberoemd en voor waar aangenomen. Dat zie ik een politicus of wetenschapper nog niet presteren. Politici slaan ook onzin uit en wetenschappers geven ook maar een mening.
Dus zeg mij, wat is het verschil?”

“Tja als je het stelt”