Sjas Patat

De tour is in zijn tweede week en dat is volgens sommige insiders een goede reden om op bezoek te gaan bij Sjas Patat. In diezelfde kringen ook wel bekent als ”De Eeuwige Belofte”.

Bij het betreden van zijn werkplaats valt mij direct het aantal fietsen op die daar geparkeerd staan. Sjas, – ik mag hem tutoyeren -, ziet er goed gesoigneerd uit in zijn wielertenue, hij sleutelt aan een fiets die in de takels hangt en bijna plafonneert. Nonchalant neemt hij een slok uit zijn bidon en gooit hem achteloos in een hoek waar een bordje met de tekst “AFVAL ZONE” staat.

“Kun je iets vertellen over je wielerloopbaan Sjas?”

Sjas stopt met zijn werkzaamheden en neemt plaats op een rollenbank, ontbind zijn duivels en trapt zich binnen vijf minuten het snot voor de ogen. Hijgend geeft hij antwoord: “Dat is een lang verhaal, een wielrenner heeft natuurlijk geen loopbaan, dat laten ze aan atleten over. Kijk, ik ben begonnen op een Ti Raleigh, je weet wel, die ploeg van Peter Post, en heb heel wat rondjes om de kerk gereden en fietsen versleten. Dat waren de jaren tachtig. Joop, Gerrie, Henk, Cees en Johan, ik kende al die kleppers. Zelfs weleens een Alaphilippie gemaakt Ach, het waren mooie jaren!”

“Waarom is jouw naam niet bekend?”
“Dat zou ik niet zeggen, meerdere malen in de koers wordt mijn naam genoemd. In die tijd zat ik bij de amateurbeloftes en die werden uit de wind gehouden. Peter Post werd later adviseur bij de wielerploeg van de Rabobank. Hij heeft mij toen geïnformeerd over de voordelen en toen ben ik overgestapt”.

“Weer als belofte? Je was toch al veel ouder?”
“Ja, dat klopt. Ze beloofden heel wat, maar in die tijd was je op je best als je over de dertig was en wat mij betreft…. Luidde het spreekwoord: Wat in het vat zit verzuurt niet!!!”

“Heb je lang in het vat gezeten?”
“Lang, heel lang! Ik heb wat afgezien! Toen de bank een afloper kregen in 2012 met de wielerploeg, ben ik eerst nog met de bus gegaan en uiteindelijk in de bezemwagen gestapt. Je moet weten wanneer de koers gereden is. ”

“Wat heb je na je wielercarrière gedaan Sjas?”
“Ik geloof dat je geflikt bent jongen! Ik ben altijd al fietsenmaker annex fietsenstallinghouder geweest zoals je ziet. Ik had een Raleigh fiets en had een rekening bij de Rabobank. En ach, soms vraagt de Jumbo via grote advertenties of ik van ploeg wil veranderen, maar dat doe ik niet ik ga al jaren naar de Albert Hein..”